DR. KH. Abun Bunyamin, MA (Foto: istimewa)

Khutbah I

.اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّه أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ ولِلّهِ اْلحَمْدُ
َإِنّ الْحَمْدَ ِللهِ نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِيْنُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ وَنَعُوْذُ بِاللهِ مِنْ شُرُوْرِ أَنْفُسِنَا وَسَيّئَاتِ أَعْمَالِنَا مَنْ يَهْدِهِ اللهُ فَلاَ مُضِلّ لَهُ وَمنْ يُضْلِلْهُ فَلاَ هَادِيَ لَهُ أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلهَ إِلاّ اللهُ وَأَشْهَدُ أَنّ مُحَمّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ
اَللهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلى سَيِّدِنَا مُحَمّدٍ وَعَلى آلِهِ وِأَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْن قَالَ اللَّهُ وَتَعَالَى، أَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ يَاأَيّهَا الّذِيْنَ آمَنُوْا اتّقُوا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوْتُنّ إِلاَّ وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ

Alhamdulillah sagala puji kagungan Allah robbul izzati nu tos maparin kanikmatan terutama nikmat umur panjang jeung sehat wal-afiat sahingga bisa nyumponan kawajiban saum Romadlon jeung sunnah-sunnahna. Sholawat sinareng salam mugi tetep ka junjunan agung Rasulullah Saw katut kulawarga sahabat sareng ka sadaya anu mutaba’ah ka anjeuna tug dugi ka yaumil kiyamah.

Allahu Akbar 3x
Dina Ramadlon ieu umat manusa nuju dibere ujian anu kacida beratna nyaeta wabah virus corona, teu saeutik anu maot jeung nu dirawat di rumah sakit. Beuratna wabah ieu lain wae seueur anu maot di mana-mana, tapi paling beurat mah nyaeta timbulna karuksakan di bidang ekonomi, finansial, sosial, pendidikan jeung sajabana.

Dina waktu ieu ampir kabeh perusahaan keur nyanghareupan masalah, sahingga teu saeutik perusahaan nu bangkrut, pagawena di PHK sahingga nimbulkeun dampak sosial nyaeta pengangguran di mana-mana. Jeung timbulna kemiskinan anyar henteu bisa dibendung deui, kadituna mah pasti bakal timbul krisis akhlak atawa moral.

Ku Allah disebutkan yen hirup jeung maot ujian ti Allah, ngan ceuk Allah teh mana diantara urang anu paling hade amalna. Sakumaha pidawuh Allah dina Qs. Al-Mulk ayat 2:

ٱلَّذِى خَلَقَ ٱلْمَوْتَ وَٱلْحَيَوٰةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا وَهُوَ ٱلْعَزِيزُ ٱلْغَفُورُ

Hartosna : “Anu ngayugakeun pati jeung hurip pikeun nguji maraneh, saha ti antara maraneh anu panghadena amalna, jeung nya Anjeuna Nu Maha gagah, nu Maha Ngahampura.”

Oge Allah ngadawuh Dina Al-Qur’an surat al-Baqoroh ayat 155-157, nyaeta:

وَلَنَبْلُوَنَّكُم بِشَىْءٍ مِّنَ ٱلْخَوْفِ وَٱلْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ ٱلْأَمْوَٰلِ وَٱلْأَنفُسِ وَٱلثَّمَرَٰتِ وَبَشِّرِ ٱلصَّٰبِرِينَ الّذِيْنَ إِذَا أصبَتْهُمْ مُصِيْبَةٌ قَلُوْا إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّ إِلَيْهِ رَاجِعُوْنَ أُولئِكَ عَلَيْهِمْ صلَوَاتٌ مِّنْ رَبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ وَأولئِكَ هُمُ المُهْتَدُوْنَ

Hartosna: “Jeung saestuna kami baris nyoba maraneh ku sarwa saeutik kasieun, kalaparan, kakurangan banda, jiwa jeung bubuahan. Jeung prak bubungah ku maneh jalma-jalma anu salabar teh. Nyaeta jalma-jalma anu dina mangsa katibanan musibat ngarucapkeun: “saestuna abdi sadaya teh kagungan Allah sareng saestuna abdi sadaya teh baris mulang ka Anjeunna. (Inna lillahi wa inna ilahi raji’un).” Nya maranehna anu bakal meunang kurnia jeung rahmat ti pangeranna, jeung aya maranehna anu baris meunang pituduh.”

Dina ayat di luhur kacida jelasna lamun manusa loba ujianana. Saperti loba kasieun, kalaparan, rusakna moneter, loba nu maot, kurangna hasil bumi jeung rea-rea deui. Sikap pikeun urang mung hiji nyaeta sabar, sabar pikeun urang lain cicing, tapi kudu daek gawe merangan sagala musibah. terus ngado’a ka Allah sangkan urang bisa geuwat kaluar tina masalah.

Ngado’a keur menghadapi wabah teh alusna di masjid supaya rasa leuwih deukeut jeung allah teh aya. Urang kiwari kudu leuwih deukeut jeung allah swt, ku cara loba berjama’ah shalat, maca al-Quran, dzikir, solawat jeung sajabna.

Pidawuh kanjeng Nabi kauntungan upama urang rajin solat berjama’ah aya 5 rupa nyaeta:

  1. Dileungitken tina kasulitan hirup.
  2. Dijauhkeun tina siksa kubur.
  3. Catatan amal dibikeun dina leungeun katuhu.
  4. Bisa ngaliwatan sasak shirat lir ibarat kilat anu nyamber.
  5. Asup surga tanpa hisab

Allahu Akbar 3x

Ulah sabalikna keur riweuh kieu teh malah beuki jauh ti Allah beuki hese keleked kana ibadah. Tangtu musibahna oge moal gancang leungit bahkan beuki tambah loba jeung tambah beurat.

Lamun urang hayang bebas tina wabah virus korona sok tuturkeun anjuran protokol kasehatan saperti sering nyuci leungeun pake sabun, pake masker mun di luar, jaga jarak, mun henteu penting-penting teuing mah cicing we di imah. Beberesih bagian Jasmani wungkul henteu cukup, mun henteu dibarengan beberesih bathin nyaeta sakumaha nu aya dina Qur’an surat al Ma’un, nyaeta:

ِّأَرَءَيْتَ ٱلَّذِى يُكَذِّبُ بِٱلدِّينِ فَذَٰلِكَ ٱلَّذِى يَدُعُّ ٱلْيَتِيمَ وَلَا يَحُضُّ عَلَىٰ طَعَامِ ٱلْمِسْكِين فَوَيْلٌ للْمُصَلِّيْنَ الَّذِيْن هُمْ يُرَاءوْنَ وَيَمْنَعُوْنَ الْمَاعُوْنَ

Hartosna: “Naha maneh nyaho jalma anu ngabohongkeun agama?. Nya nu kitu teh jalma nu nolak (kana mere hakna) budak yatim. Jeung tara daek nguar ngajak mere dahar nu miskin. ku kituna kacilakaan pikeun jalma-jalma nu sok saralat. Nyaeta jalma-jalma nu mohokeun tur ngalalaworakeun salatna. Nyaeta jalma-jalma anu ria (hayang kapuji). Sarta teu daraek tulung tinulung.”

Dumasar kana ayat di luhur maka urang teh kudu merhatikeun sabaraha perkara, diantarana:

  1. Perhatikeun nasib anak yatim anu mikabutuh kana kasih sayang sabab manehna geus teu boga kolot.
  2. Bantu pangabutuh jalma miskin anu koreh koreh cok dina pakasabannana, komo ayeuna mah jumlahna beuki loba sabab dampak tina virus corona.
  3. Perhatikeun sholat nu 5 waktu, kalawan sholatna anu khusyu di awal waktu bari berjamaah. Aya nu naroskeun ka Ibnu Abbas perkara jalma anu getol tahajud jeung getol puasa sunnatna tapi manehna tara ka masjid, maka jawaban Ibnu Abbas eta jalma teh di Naraka, kajabi dina kaayaan darurat.
  4. Jalma anu amal ibadahna sok dibarengan ku riya, hayang kasohor jeung boga ngaran.
  5. Sok ngahalangan batur mun rek tutulung, padahal eta jama teh kacida butuhna ku uluran tangan agniya.
    Jadi musibah nu keur tumiba ka urang teh sabenerna mah sabab kalakuan urang sorangan, urang sering teuing mopohokeun kana ayat-ayat Allah, akhirna Allah mopohokeun deui ka urang boh di dunya atawa di akhirat.

بَارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ فِي اْلقُرْآنِ اْلعَظِيْمِ وَنَفَعَنِيْ وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآياَتِ وَذِكْرِ اْلحَكِيْمِ. وَتَقَبَّلَ مِنِّيْ وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ

KHUTBAH II


اَللهُ أَكْبَر (٧×) اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ، أَشْهَدُ أَنْ لاَإِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَشَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ، اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِيْنَ. فَيَاعِبَادَ اللهِ اِتَّقُوْا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوْتُنَّ إِلاَّ وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ قَالَ اللهُ تَعَالىَ فِيْ كِتَابِهِ اْلعَظِيْمِ “إِنَّ اللهَ وَمَلاَئِكَتَهُ يُصَلُّوْنَ عَلىَ النَّبِيِّ, يَا أَيُّهَا الَّذِيْنَ أَمَنُوْا صَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوْا تَسْلِيْمًا”. اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلىَ اَلِهِ وَأًصْحَابِهِ أَجْمَعِيْنَ. وَالتَّابِعِيْنَ وَتَابِعِ التَّابِعِيْنَ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلىَ يَوْمِ الدِّيْنِ. وَعَلَيْنَا مَعَهُمْ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَاْلمُسْلِماَتِ, وَاْلمُؤْمِنِيْنَ وَاْلمُؤْمِنَاتِ, اَلْأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَاْلأَمْوَاتِ إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدَّعَوَاتِ يَا قَاضِيَ اْلحَاجَاتِ. رَبَّنَا افْتَحْ بَيْنَنَا وَبَيْنَ قَوْمِنَا بِاْلحَقِّ وَأَنْتَ خَيْرُ اْلفَاتِحِيْنَ. رَبَّنَا أَتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ عِبَادَ اللهِ إِنَّ اللهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَاْلإِحْسَانِ وَإِيْتَاءِ ذِي اْلقُرْبىَ وَيَنْهىَ عَنِ اْلفَحْشَاءِ وَاْلمُنْكَرِ وَاْلبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ. فَاذْكُرُوْا اللهَ يَذْكُرْكُمْ وَادْعُوْهُ يَسْتَجِبْ لَكُمْ وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرُ

DR. KH. Abun Bunyamin, MA, Wakil Rais Syuriah PWNU Jawa Barat, Pimpinan Pondok Pesantren Al-Muhajirin

Komentari